Vzdelávanie a školstvo v programoch strán a hnutí

Mnoho občanov programy politických strán nečíta a ak sa rozhodnú ísť voliť, riadia sa skôr osobnými sympatiami, preferenciami svojho okolia či chytľavými predvolebnými sloganmi. Keďže málokto má možnosť podrobne si preštudovať všetky politické programy čo i len v jednej oblasti, pripravili sme 12 tematických prehľadov, ktoré sa venujú rôznym aspektom a úrovniam výchovy a vzdelávania.

Porovnávali sme v nich programy strán, ktoré sa týmto témam podrobnejšie venujú a prieskumy im s vysokou pravdepodobnosťou prisudzujú zastúpenie v budúcom parlamente.

Každý prehľad uvádzame inovatívnou myšlienkou, ktorú dopĺňame o výskumné zistenia zo Slovenska aj zahraničia. Neopomíname pri tom ani záväzky, ktoré Slovensko má po pristúpení k medzinárodným dohovorom, vrátane Dohovoru OSN o právach dieťaťa.

V prehľade prezentujeme jednotlivé návrhy, ktoré nehodnotíme, ani neznámkujeme. Snažíme sa identifikovať, v čom existuje zhoda naprieč politickým spektrom, aké alternatívne riešenia jednotlivé strany a hnutia ponúkajú a v čom pretrvávajú nezhody.

Nie všetky aspekty vzdelávania pre vás môžu byť rovnako dôležité. Vyberte si tie, na ktorých vám záleží najviac.

Nech už sa rozhodnete dať svoj hlas komukoľvek, na prospech všetkých bude, ak vaša voľba 5. marca 2016 bude informovaná.

Súhrnné vydanie 12 tematických prehľadov týkajúcich sa vzdelávania a školstva v programoch politických strán a hnutí na volebné obdobie 2016-2020 nájdete vo formáte PDF na stiahnutie tu alebo v náhľade nižšie: