Okrúhly stôl na tému Vízia výchovy a vzdelávania orientovaná na deti

Poslanci Národnej rady SR dnes schválili Programové vyhlásenie vlády na volebné obdobie 2016 – 2020, v ktorom sa vláda zaviazala vytvoriť Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania v spolupráci s učiteľskou, odbornou aj rodičovskou verejnosťou.

Pozičný dokument k okrúhlemu stolu, ktorý organizovalo Nové školstvo v rámci kampane Chceme vedieť viac o budúcnosti vzdelávania na Slovensku dňa 25. apríla 2016 v Bratislave, ponúkame ako prvý príspevok do verejnej diskusie o novej vízii vzdelávania, v centre ktorej je hlavná pozornosť venovaná deťom a ich vzdelávacím potrebám. Správu z okrúhleho stola zverejníme čoskoro.

Témou tretieho zo série okrúhlych stolov zástupcov politických strán a odborníkov v oblasti vzdelávania bola Vízia výchovy a vzdelávania orientovaná na deti | Náčrt východísk a okruhov potrebných zmien slovenského vzdelávacieho systému.

Naše pozvanie do diskusie prijali nasledovní zástupcovia politických strán a experti v oblasti vzdelávania:

Ondrej Dostál (OKS), Petra Fridrichová (ŠPÚ), Miroslava Hapalová (Člověk v tísni),Zuzana Juščáková (NÚCEM), Romana Kanovská (NÚCEM), Peter Krajňák (MOST-HÍD, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR), Martina Maláková (Zelená stužka), Peter Mederly (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR), Jozef Miškolci (SGI), Miroslav Pagáč (pomoz.sk), Ľubomír Petrák (SMER-SD), Martin Poliačik (SaS), Eva Radičová (ZŠ M. Rázusovej-Martákovej Liptovský Mikuláš), Veronika Remišová (OĽANO-NOVA), Dana Rušínová (NDS), Eva Smolíková (SNS) a Oľga Šulíková (Zelená stužka).

Za kampaň Chceme vedieť viac sa diskusie zúčastnili Zuzana ZimenováFedor Blaščák, Elena Gallová Kriglerová a Peter Dráľ, ktorý okrúhly stôl moderoval.

Pozrite si fotoreport z podujatia:

OS_3

Podkladom pre diskusiu zúčastnených bol pozičný dokument k téme Vízia výchovy a vzdelávania orientovaná na deti | Náčrt východísk a okruhov potrebných zmien slovenského vzdelávacieho systému, ktorý nájdete vo formáte PDF na stiahnutie tu alebo v náhľade nižšie:

V máji budeme publikovať správu o priebehu diskusie. Ďalšie výstupy nielen k okrúhlemu stolu nájdete na webe kampane.

 

Supported [in part] by a grant from the Foundation Open Society Institute
in cooperation with the Education Support Program of Open Society Foundations