Chrobák v hlave_FM: Ohrozuje školstvo budúcnosť Slovenska?

Ohrozuje školstvo budúcnosť Slovenska?

Toto je, žiaľ, iba rétorická otázka. Odpoveď všetci poznáme, viac než  80% ľudí dnes už vie, že „áno“ – toľkí podľa aktuálneho prieskumu spoločnosti TNS hodnotia smerovanie základného školstva negatívne: 55% si myslí, že slovenské školstvo prešľapuje na mieste a 32% hovorí, že sa vyvíja zlým smerom. Vieme to aj z výsledkov medzinárodných porovnávacích testov, v ktorých slovenskí žiaci dosahujú už dlhodobo podpriemerné výsledky.

Pokusov o reformu školstva tu od roku 1989 bolo viac, aspoň že nie viac ako ministrov školstva, ktorých sa za 25 rokov vystriedalo dokopy sedemnásť – no ani jeden nestál na pevných nohách poctivej verejnej diskusie. Neexistuje žiaden celospoločenský konsenzus, no čo je horšie, nepoznáme cieľ.

A pritom každodennú skúsenosť s povinným školstvom má na Slovensku aktuálne takmer 400 tisíc detí a ich takmer 800 tisíc rodičov. Toto vydanie relácie odvysielame na Deň detí a venujeme ju špeciálne pre nich.

Reč teda bude hlavne o základných školách. O tom, ako fungujú dnes ale tiež o víziách, ktoré by ho vedeli posunúť dopredu v budúcnosti.

O budúcnosti vzdelávania na Slovensku príde do štúdia diskutovať vzdelávací expert Peter Dráľ z Nadácie Milana Šimečku a Viera Kalmárová, riaditeľka Štátnej školskej inšpekcie. Zo záznamu sa k diskusii pridajú tiež: vysokoškolský pedagóg Erich MistríkVladimír Burjan, riaditeľ spoločnosti Exam testing, český vzdelávací expert Tomáš Feřtek a učiteľ a tiež tréner budúcich učiteľov David Králik.

Teší sa na vás Fedor Blaščák v programe Chrobák v hlave_FM v pondelok 1. júna 2015 o 20:00 na Rádiu_FM.

Relácia je k dispozícii v archíve (audio na stiahnutie) alebo na vypočutie si: