Prepájame autorov reformných konceptov

V utorok 20. decembra 2016 sa v priestoroch OZ Edulienka konal okrúhly stôl, ktorý zorganizovalo občianske združenie Nové školstvoInkluCiTy v spolupráci s Miroslavou Kiripolskou (Edulienka) a Janou Paukovou, na tému „Ako prispieť k pozitívnym zmenám vo vzdelávaní?“.

Do debaty významným spôsobom prispeli pozvaní experti na vzdelávanie zo zahraničia – Nina Hood a Marek Tesař z Univerzity v Aucklande na Novom Zélande. Medzi pozvanými diskutérmi boli aj spolutvorcovia téz Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, Milan Ftáčnik a Ivan Juráš a ich bývalá spolupracovníčka Zuzana Zimenová, ktorá už v súčasnosti pôsobí ako poslankyňa parlamentu. Za reformný tím MESA 10, ktorý pracuje na koncepcii To dá rozum, sa diskusie zúčastnili Jozef Miškolci Peter Dráľ, ktorý  je zároveň spoluiniciátor kampane Chceme vedieť viac.

Rozprávali sme sa predovšetkým o spôsoboch, ktorými možno ovplyvniť zmeny vzdelávacieho systému na Slovensku, či o pozitívnych príkladoch z prostredia Nového Zélandu v tomto smere. Zúčastnených zaujali aj ďalšie témy, napríklad možnosti domáceho vzdelávania (homeschooling) doma i v zahraničí, či to, ako súvisí podoba štátneho kurikula s mierou autonómnosti škôl a so samostatnosťou učiteľov.

Pozrite si fotoreport z diskusie:

20122016

 

Navštíviť môžete aj ďalšie súvisiace podujatia

Zajtra, 4. januára 2017 sa o 17-tej v priestoroch Nadácie otvorenej spoločnosti – OSF na Baštovej 5 uskutoční diskusia o inkluzívnom vzdelávaní. Odborným garantom podujatia je Vladimír Dočkal z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, moderovať bude výkonný riaditeľ OSF Ján Orlovský.

„Inklúzia – ilúzia? Človek by mohol mať pocit, že na Slovensku sa môžeme aj na hlavu postaviť a nepôjde to. Pokúsime sa inšpirovať od tých, ktorí žijú dole hlavou: Marek Tesař (pôvodom Čechoslovák) a Nina Hood z Univerzity v Aucklande na Novom Zélande nám ako oneskorený darček rozbalia podnety, ako sa to robí na druhej strane sveta,“ uvádzajú organizátori diskusie. Okrem hostí od „protinožcov“ bude na danú tému diskutovať ďalší tucet zaujímavých ľudí, ktorí majú čo povedať k inkluzívnemu vzdelávaniu.

 

Vo štvrtok, 5. januára 2017 sa zas uskutoční moderovaná diskusia organizovaná Krajanským centrom umenia (KALAB) a InkluCity. Aj tu, v sídle KALAB na Zámockej 5 v Bratislave, sa bude o 17-tej diskutovať na tému „Inkluzívnym vzdelávaním k inkluzívnej spoločnosti“.

„Môže nás inšpirovať vzdelávanie maorských a pacifických detí vo vzdelávaní detí z našich menšín, napríklad rómskych? Čo môže mať československá nedeľná škola na Novom Zélande či slovenská škola v Srbsku spoločné so vzdelávaním detí menšín a imigrantov na Slovensku? Prečo na Novom Zélande nemajú špeciálne školstvo a nútený homeschooling obdobne ako u nás, a kde sú vzdelávané novozélandské deti so špeciálnymi potrebami?“

S Marekom Tesařom a Vladimírom Dočkalom bude aj na vyššie naznačené témy diskutovať spoluiniciátorka kampane Chceme vedieť viac Elena Gallová Kriglerová (CVEK). Moderuje Vladimír Dolinay.

Anna Dráľová